Szolgáltatás:
Leírás:
Megye:
Település:

Útlevél

Útlevél

Amennyiben nem a schengeni zóna területén belül szeretnénk utazni, akkor szükség van útlevélre.

Schengeni zóna országai:

Ausztria Belgium Csehország Dánia Észtország Finnország Franciaország Görögország Hollandia Lengyelország Lettország Litvánia Luxemburg Magyarország Málta Németország Olaszország Portugália Spanyolország Svédország Szlovákia Szlovénia Izland Norvégia Lichtenstein

Bulgária, Ciprus, Írország, Nagy-Britannia, Románia, Horvátország ugyan Eu-s országok, de nem schengeni (így marad a határellenőrzés), míg Izland, Lichtenstein és Norvégia nem Eu-s, de schengeni, valamint külön megállapodással Svájc!

A magánútlevél kiadásáért illetéket kell fizetni, ami 7500 forint, ha alapeljárásról van szó, vagyis az útlevél érvényességi ideje 5 év, (6-70 éves korig 5 év; 6 év alatt 3 év, míg 70 év felett alapból 10 év az érvényesség)

Ha a 6 és 70 év közöttiek kategóriájába tartozónak szeretnénk már eleve 10 évre igényelni útlevelet, akkor 14.000.-Ft lesz az illeték mértéke.

További speciális szabály: A kérelem benyújtásának időpontjában 18. életévét be nem töltött és a 70. életévét betöltött útlevelének, valamint az 1 évi érvényességgel kiállított útlevél kiadásának illetéke 2500 forint.

A második magánútlevél kiadásának illetéke a fent meghatározott mértékek kétszerese. Az útlevél rendes eljárás keretében történő kiállításának ügyintézési határideje 20 nap. (a kérelem beérkezését követő naptól számítva)

2012. január 1-től több eljárás típus közül választhatunk attól függően, mennyire sürgős az útlevél megszerzése. 7 napon belüli soron kívüli eljárás, a 3 napon belüli sürgősségi és a 24 órán belüli azonnali eljárás.

A soron kívüli és sürgősségi eljárások bármely járási hivatalnál kezdeményezhető, míg az azonnali eljárást kizárólag a Központi Okmányirodában, személyes (!) (Budapest, XIII. kerület, Visegrádi utca 110-112.)

A sürgősségi és azonnali eljárással elkészített útlevél csak a Központi Okmányirodában vehető át. Ezen eljárásokért azonban „felárat” kell fizetnünk, méghozzá az alapeljárási illetéken felül. A második útlevélért ennek a dupláját kell megfizetni.

Soron kívüli eljárás esetén 19.000.-Ft, sürgősségi eljárás esetén 29.000.-Ft, azonnali eljárás esetén 39.000.-Ft illetéket az alapeljárási illetéken felül, a második magánútlevélnél az alapeljárási illetéken felül ezek kétszeresét.

(pl.: 10 évre igényelt, 32 éves személy sürgősségi eljárásban igényelt útleveléért 43.000.-Ft illeték fizetendő meg; míg 6 év alatti azonnali eljárásban, 3 évre igényelt útlevele pedig 46.500.-Ft illetékbe kerül) Meghatalmazott akkor járhat el, ha a kérelmező személyes megjelenését egészségi állapota nem teszi lehetővé, és ezt kezelőorvosa írásban igazolja! Kiskorú vagy gondnokság alatt álló ügyfél helyett törvényes képviselője jár el.

A kérelem előterjesztésekor a kiskorú – kivéve, ha 12 évet nem töltötte be -, vagy gondnokság alatt álló kérelmezőnek is meg kell jelenni személyesen feltéve, ha a személyes megjelenését egészségi állapota nem teszi lehetővé, és ezt a kezelőorvos igazolja.