Szolgáltatás:
Leírás:
Megye:
Település:

Táppénz összege 2013.

A betegség miatti keresőképtelenség első 15 munkanapjára betegszabadság jár. Ezt csak saját betegség esetén veheti ki a munkavállaló. Erre az időre kifizetett juttatás nem az egészségbiztosításból történő kifizetés, hanem a munkáltató fizeti, és a távolléti díj 70 %-a jár, ami járulékköteles jövedelem.
A betegszabadság kivételéhez is szükséges az háziorvos, vagy ha kórházi kezelésről van szó, akkor az egészségügyi intézmény igazolása.

Táppénz azt követő naptól jár, amikor a betegszabadság idejét kimerítette a munkavállaló.
A táppénz már csak a 60%-a a távolléti díjnak. Bizonyos esetben csak 50%-a, ha
(A táppénz számításánál mindig a szerződés szerinti bért, rendszeres jövedelmet kell alapul venni, még akkor is, ha az nem érné el a minimálbért. Rendszeres jövedelem a munkabér és a pótlékok, de a prémium vagy a jutalom nem az. A nem rendszeres jövedelmet csak arányosítva lehet figyelembe venni, annak az időszaknak a jövedelmét kell elosztani annak az időszaknak a naptári napjaival, amelyre tekintettel adták. Így lehet figyelembe venni a táppénz számításánál)

Ha a táppénzt megelőzően nincs 180 nap biztosítási jogviszony, akkor a táppénz első napját megelőzően érvényes minimálbér a táppénz alapja, ami 2013-ban 98.000.-Ft.

A táppénz napi maximuma: minimálbér 200%-nak 1/3 része.
2013-ban 6.535.-Ft

Ha 2 éves folyamatos jogviszonya megvan a munkavállalónak, akkor a táppénz a jövedelem 60%-a;
Ha 2 évnél kevesebb a jogviszony, akkor csak 50%-ot lehet számítani. Szintén 50% a fekvőbeteg intézeti ellátás esetén.