Szolgáltatás:
Leírás:
Megye:
Település:

Kamatadó mértéke

Kamatadó mértéke

Kamatadó mértékének növekedésére kell számítani 2013. év augusztus hónapjától. Ettől az időponttól ugyanis a meglévő kamat mellé még bevezették a 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást is.

A 2010. évi CXXIII. számú törvény 2011. január 1-től hatályos rendelkezése értelmében a lakossági betétek, azaz a takarékbetétek, folyószámlák, bankszámlák után bevételként jelentkező kamatok után a korábbi 20%-os adó helyett 16 %-os kamatadót vezettek be. A mostani, szóban forgó rendelkezéssel ezt a 16 százalékot egészítik ki 6%-kal.

A kamatadót akkor kell megfizetni, amikor a kamat jóváírása, vagy kifizetése megtörténik.

Tulajdonképpen a gyakorlatban úgy működik, hogy a lekötés vagy határidő lejártakor a bank jóváírja a számlánkon a kamat összegét akként, hogy abból már levonja a kamatadót, és csak az így fennmaradt összeg jelenik meg a számlánkon.

2013. július 31. napjáig lejáró betétek esetében még a 16%-ot vonja a bank, míg ezt követően, vagyis 2013. augusztus 1. napjától lejáró betéteknél már megfizetjük a 22%-ot! Ezvárható jelenleg.

Ezért érdemes lesz a jövőben jobban átgondolni a befektetéseinket, ha az érte kapott kamat miatt nem éri meg a pénzünket a bankban „parkoltatni”. És ha már lekötünk, érdemes olyan befektetést választanunk a jövőben, amiből évekig nem realizálunk kamatot, és ezért a kamatadó sem kerül megfizetésre, vagyis csak több év után fizetünk egyben kamatadót és nem hónapról hónapra.